Kaj so kripto valute?

admin
Site Admin
Posts: 27
Joined: 28 Sep 2016, 09:33
Location: Novo Mesto
Contact:

Kaj so kripto valute?

Postby admin » 10 Dec 2016, 17:35

Da bi razumeli kripto valute, moramo najprej pogledati digitalne valute, katerih del so.

Digitalne valute temeljijo na internetnih medijih in so namenjene za plačevanje prek spleta. Po celem svetu se uporabljajo za takojšnje transakcije izven tradicionalnih finančnih sistemov. Za razliko od običajnih valut digitalne valute nimajo fizične oblike kot klasični kovanci in bankovci.

Kripto valute so podskupina digitalnih valut. Njihova prepoznavna značilnost je, da uporabljajo kriptografijo, ki zagotavlja varnost transakcij, preprečuje ponarejanje in omogoča nadzor izdelovanja dodatnih denarnih enot – 'coinov'. Druga značilnost kripto valut, zaradi katere so danes še posebej privlačne, je njihov ekološki značaj. Kripto valute so decentralizirane, anonimne in izvzete iz upravljanja državnih ustanov, kar pomeni, da so praktično imune na vse vrste vmešavanja vlade in bank.
Kripto valute so nov način plačevanja prek interneta in njihova priljubljenost je vsak dan večja. Plačevanje s kripto valutami je zelo enostavno, hitro in z majhnimi provizijami za transakcije po celem svetu. Kripto valute se uporabljajo tudi za nespletno plačevanje dobrin in storitev. Z bitcoinom, pionirjem med kripto valutami, lahko danes v določenih državah plačate bencin, hrano, elektriko in še mnogo več. V nekaterih državah, kot je npr. Kanada, določena podjetja v bitcoinih izplačujejo celo plače svojim uslužbencem.
Kripto valute so postale tudi zelo varna naložba za investitorje, ki z njimi lahko trgujejo na borzah, lahko jih imajo naložene na daljši rok in si s tem zagotovijo dobičke. Nekateri pa se odločijo za še varnejšo naložbo in si kupijo stroj za rudarjenje kripto valut, ki ima seveda ogromno prednost pred investicijo v en sam coin. Več o rudarjenju bomo napisali v temi Splošno o rudarjenju kripto valut.
Kripto valute so virtualni denar, ki ga zlahka pretvorimo v € ali $ ali celo v zlato v fizični obliki.
LRM team

Return to “KAJ SO KRIPTO VALUTE?”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests